• En
  • شنبه 29 اردیبهشت 1403

سخن ما (15)- «... و همایش صندوق توسعه ملی آغاز می‌شود»

سخن ما (15)- «... و همایش صندوق توسعه ملی آغاز می‌شود»
   
نقش و اثر مفهومی همایش«ثروت ملی، توسعه پایدار» که طی روزهای 12 و 13 آذر ماه سال جاری (1391) برگزار شد، طی این چند گزاره قابل تبیین است.
1.    ایجاد یک تعامل و ارتباط تخصصی- دانشی با مراکز و کانون‌های علمی، شخصیت‌های حقیقی و حقوقی فعال در حوزه‌های اقتصادی و زیر بخش‌های آن، که به نحو مستقیم یا غیر مستقیم با فعالیت حرفه‌ای صندوق توسعه ملی ارتباط می‌یابد.
2.    تبادل دانش تجربی و اعمال مدیریت دانش، که بی هیچ شکی و در ادامه روند و فعالیت صندوق توسعه ملی، کارساز و مؤثر خواهد افتاد.
3.    شناخت ویژگی‌های نظری (بنیادی و توسعه‌ای) و کاربردی که بتوانند چراغ راه آینده را پیوسته روشن و همواره آینده ساز باشند.
4.    آسیب شناسی و این که موفقیت صندوق در گرو چه راهبردهایی است؟
نیت‌های اصلی در برگزاری هر دانشی، ایجاد فضایی به منظور جاری سازی امر کنش متقابل است؛ اما کنشی استوار بر «مطالعه، تحقیق و پژوهش». به طور طبیعی، این اقدام و کارشکافی مساله‌ها و موضوع‌ها، همواره استوار بر یک قاعده‌مندی علمی است. به عبارتی، پژوهشگر، ابتدا پرسشی را بیان نموده و یا مساله‌ای را مطرح می‌دارد. پس از آن، بر آن می‌شود تا به پشتوانه یک قاعده‌مندی و روش علمی، پاسخ پرسش را یافته و یا برای حل مساله مورد نظر، راه حل بیابد. در جهان اندیشه و دنیای علم و پژوهش، مهم طرح مساله، طرح موضوع و طرح پرسش است. به عبارتی، ما نیازمند آن هستیم تا که بدانیم مسایل و مشکلات بومی، ملی و منطقه‌ای ما چه هستند؟ و دقیقاً این گونه طرح پرسش‌ها و مساله‌ها هستند که سببی می‌شوند تا که «دانش ملی و بومی» زاده شود. علم و دانش بومی و ملی، بر اثر و به دنبال طرح پرسش‌ها و مساله‌های بومی و ملی تولید می‌شود.
هر سرزمین و هر بخشی از جغرافیای انسانی جهانی، دارای مساله‌ها و پرسش‌های خاص خود هستند. مساله‌ها و پرسش‌ها، هر کدامشان بر اثر نیازها، هدف‌ها و فرهنگ‌ها و سبک‌های زندگی و اقتصادی جامعه‌ها ساخته می‌شوند. به مفهوم دیگر، هر سرزمینی و هر جامعه‌ای، درست به مانند هر فرد حقیقی، «قصه و داستان» خاص خود را دارند. طبعاً مسایل تمامی جامعه‌ها، در یک سطح کلان، همه در چارچوب یک سری موضوع‌های کلان و یا کلید واژه‌های مشابه به هم «طبقه‌بندی» می‌شوند. به عنوان مثال، مسایل جامعتی در تمامی کشورها، عناوین و محورهای تعریف شده‌ای در چارچوب کلید واژه‌هایی چون: مسایل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، پولی و مالی- تجاری، مشکل و مساله‌های صنعتی، زیست محیطی و... دارند. اما و در ذیل هر کدامینی از این موضوع‌های کلی، قصه و داستان هر نقطه‌ای از نقاط جمعیت‌های انسانی، قصه‌ای منحصر و جداست. و لذا، آنجا «دانش ملی» تولید می‌شود که دانشمندان و پژوهشگران و عالمان و متخصصین برای طرح پرسش‌ها و مساله‌های ملی، اهتمام ورزند و در جهت حل پرسش‌ها و مساله‌های ملی، راه کارهای متناسب با ویژگی‌ها، علایق، سلایق و ظرفیت‌های ملی را از طریق انجام تحقیق و پژوهش، خلق و جستار کنند.
به این ترتیب، برپایی یک همایش ملی، با عنوان «ثروت ملی، توسعه پایدار» که به اهتمام صندوق توسعه ملی برگزار می‌شود، نه فقط «ره آورد» هایی برای «فضای سازمانی» صندوق توسعه ملی دارد، بلکه بهره‌مند از «ره یافت» هایی است که تمامی بنگاه‌های اقتصای، صنعتی و موسسه‌های مالی و پولی، کنشگران در حوزه تدوین سیاست‌های پولی و مالی، تصمیم سازان اقتصادی، مجریان، نظام‌های تامین مالی و... می‌توانند آن‌ها را مورد بهره‌برداری قرار دهند.
در چارچوب مباحث مطرح شده در همایش و مجموعه مقاله‌های پژوهشی،  آن چنان نکات تخصصی و حرفه‌ای و دانش ورزانه مورد تاکیدواقع شده است که به درستی می‌تواند، رشته پیوندی به منظور پیوند تصمیم سازی‌ها برای نحوه بهره‌برداری و استفاده از منابع پولی- مالی در مسیر توسعه پایدار کشور باشد.
به تجربه، بسیار دیده‌ایم که تجربه‌های ناموفق، همه ناشی از انجام اقدام‌هایی بوده‌اند که بر آن‌ها و برای انجام آن‌ها و برای نحوه عملیاتی ساختن آنها، هیچ پژوهشی، هیچ کار علمی و هیچ تبادل تجربه‌ای صورت نگرفته است! و در نقطه مقابل آن، بسیار نیز دیده‌ایم که هر کار موفق در عمل، برخاسته از یک کار پژوهشی و انجام یک مشورت علمی و کارشناسانه محقق شده است. هر همایش، ایجاد فضایی برای «مدیریت دانش» و تحقق امر «تبادل تجربه» است و در جهت تکمیل چنین معنایی، باید اضافه نمود که هر همایش، بستری برای تبادل آخرین دستاورها و موقعیتی به منظور بیان و عرضه نوآوری‌های علمی و اجرایی است.
شکل‌یابی ایده فوق و تبدیل آن ایده به یک پدیده عینی، مستلزم پرداختن به آنچه هست که اندیشمندان و پژوهشگران و صاحبان تجربه نقش آفرین اصلی برای مدیریت دانش، تبادل تجربه و بیان گر دستاوردها و نوآوری‌ها بودند. به مفهوم دیگر ... همایش ملیِ«ثروت ملی، توسعه پایدار» در بعد از ظهر روز سیزدهم آذر ماه پایان نیافت بلکه و از فردای آن، همایش صندوق توسعه ملی آغاز می‌شود تا که بر اساس ره یافت‌های پژوهشی، جامعه‌های هم عرض، جامعه‌های هف و جامعه‌های کارشناسی را بر حول آن رشته پیوند استوار بر دانش ملی هم افزا سازد.
و به این ترتیب است که باید گفت:
... و همایش صندوق توسعه ملی آغاز می‌شود.



امتیاز به خبر :