صندوق ثروت ملی آذربایجان (SOFAZ) قصد دارد در سال 2014 تا 1.8 میلیارد دلار در چین و به یوآن سرمایه گذاری کند. این صندوق اقدام هایی برای کسب مجوز از دولت چین برای سرمایه گذاری در این کشور انجام داده و امیدوار است که بتواند تا انتهای سال جاری در این کشور سرمایه گذاری کند.
به گزارش روابط عمومی صندوق توسعه ملی، به نقل از فاینانشال تایمز، شهمار موسومو ، رئیس صندوق آذربایجان با 37 میلیارد دلار دارایی، اعلام کرد که SOFAZ در انتهای سال گذشته تصمیم گرفت که میزان دارایی های ارزی خود را در ارزهایی غیر از دلار، یورو و پوند از 5 درصد به 10 درصد افزایش دهد. SOFAZ در نظر دارد تا پایان سال جاری 5 درصد دیگر از دارایی های تحت مدیریت خود را (معادل با 1.8 میلیارد دلار) در سایر ارزهای خارجی سرمایه گذاری کند. او افزود مابقی سقف مورد نظر برای سرمایه گذاری در سایر ارزهای خارجی را به یوان اختصاص خواهد یافت.
موسومو به این موضوع اشاره می کند که با توجه به اینکه یوان در حال تبدیل شدن به یکی از واحدهای پولی مهم می باشد، دلیلی برای خودداری از سرمایه گذاری در این واحد پولی وجود ندارد.
بر طبق اعلام سویفت (سازمان بین المللی انتقالات بانکی) یوان با سهم 1.4% از کل پرداخت های بین المللی در آپریل سال جاری رتبه هفتم را در بین واحدهای پولی با بیشترین کاربرد در معاملات تجاری به خود اختصاص داد. قابل ذکر است که این سهم در ژانویه سال 2013 برابر با 0.6% بود.
بر طبق گزارش صندوق بین المللی پول بانک های مرکزی و صندوق های ثروت ملی 11.7 تریلیون دلار دارایی در اختیار دارند و بخش عمده این دارایی ها به صورت دلار و یورو می باشد. طبق برآورد بانک استاندارد چارترد تنها 300 میلیارد یوان (48 میلیارد دلار) یعنی کمتر از 0.5% از این دارایی ها به یوان می باشد.
با وجود آنکه تحلیلگران تخمین می زنند که بسیاری از بانک های مرکزی در سال های اخیر آغاز به خرید مقادیر کمی یوان کرده باشند، تنها تعداد انگشت شماری از کشورها از جمله استرالیا، شیلی و نیجریه علناً حرکت خود را برای خرید این واحد پولی تایید کرده اند. بانک مرکزی استرالیا در نظر دارد که 5 درصد از ذخایر خود را به خرید اوراق قرضه یوانی تخصیص دهد. همچنین، بانک مرکزی نیجریه نیز حدود 10 درصد از دارایی های خود را به صورت یوان نگهداری می نماید. بانکهای مرکزی ژاپن و مالزی نیز دارایی های با ارز یوان در اختیار دارند.
سرمایهگذاری در یوان بخشی از اقدام صندوق آذربایجان به سمت افزایش سرمایه گذاری در دارایی هایی پر ریسک تر و همچنین ایجاد و افزایش تنوع در دارایی های تحت مدیریت خود خود با فاصله گرفتن از دارایی های معمول خود یعنی ابزارهای با درآمد ثابت دلاری و یورویی می باشد. SOFAZ از سال 2012 به سمت سرمایه گذاری در بخش املاک و مستغلات در شهرهای لندن، پاریس، مسکو و سئول حرکت کرده و سرمایه گذاری در بخش هایی مانند سهام های دولتی و خصوصی و طلا را نیز آغاز نموده است.
تهیه و تنظیم: فرشاد شعربافیان