• En
  • ﺳﻪشنبه 11 اردیبهشت 1403

وزیر اقتصاد:

عزم دولت تغییر اثر منفی درآمدهای نفتی بر اقتصاد کشور است

عزم دولت تغییر اثر منفی درآمدهای نفتی بر اقتصاد کشور است
کیش - وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت که اراده و عزم دولت تدبیر و امید بر تغییر اثر منفی درآمدهای نفتی بر اقتصاد ملی و تغییر این اثرگذاری از نکبت به نعمت برای اقتصاد کشور است.
ایرنا،علی طیب نیا روز دوشنبه درجمع مدیران و صاحب نظران داخلی و خارجی در همایش بین المللی صندوق توسعه ملی در جزیره کیش افزود: درآمدهای نفتی که نقش

"نقمت یا نکبت" را در سال های گذشته برای اقتصاد ایران بازی کرده است باید در جایگاه واقعی خود قرار گیرد و به عنوان "نعمت" واقعی در خدمت برنامه ریزی برای رشد و توسعه کشور باشد.

وی با بیان این که نفت سرمایه ملی و متعلق به نسل های آینده نیز هست گفت: نسل حاضر حق ندارد این سرمایه و دارایی نسل های آتی را برای منافع نسل جاری هزینه کند.

این عضو کابینه با بیان این که صندوق توسعه ملی برای طراحی الگوی بهینه نفتی ایجاد شد، بیان کرد: در شرایط فعلی که مسوولیت این صندوق به مدیری آگاه و دارای شناخت از اقتصاد کشور سپرده شده انتظار دولت تدبیر و امید به کارگیری الگوی استفاده از وجوه نفتی و منابع برای توسعه کشور است.

طیب نیا با اشاره به این که وجوه حاصل از فروش نفت درآمد نیست و واگذاری دارایی محسوب می شود، افزود:انتظار این است که شخص عاقلی که دارایی را واگذار می کند دارایی به دست آمده را به یک دارایی دیگر تبدیل کند بنابراین از دیدگاه دولت نفت دارایی است و باید صرف سرمایه گذاری شود.

وزیر امور اقتصادی ودارایی با بیان این که برنامه دولت "تدبیر و امید" قطع وابستگی بودجه و هزینه های جاری به درآمدهای نفتی و صفر شدن تراز بودجه است گفت: بخشی از درآمد ناشی از صادرات نفت باید در پروژه های عمرانی هزینه شود و بقیه آن در صندوق توسعه ملی نگهداری و صرف سرمایه گذاری و توسعه شود تا نسل های آتی از آن استفاده کنند.

وی بیان کرد: منابع صندوق توسعه ملی نباید برای توسعه بخش دولتی استفاده شود چرا که فربه بودن دولت کمبود و پایین بودن سطح بهره وری را در پی دارد.

این عضو تیم اقتصادی دولت تدبیر و امید گفت: جهت گیری سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی مبتنی بر توسعه بخش خصوصی و فراهم کردن شرایط مناسب برای بهبود فضای کسب و کار و توانمندسازی بخش خصوصی است و منابع صندوق توسعه ملی نیز در این زمینه باید استفاده شود.

طیب نیا گفت: تبدیل منابع ارزی صندوق توسعه ملی به ریال منشا بروز تورم و ایجاد

بیماری هلندی در اقتصاد کشور است، از این رو باید از تبدیل وجوه به ریال و تزریق آن به اقتصاد کشور جلوگیری کنیم.

وزیر امور اقتصادی و دارایی اضافه کرد: منابع صندوق توسعه ملی باید صرف سرمایه گذاری در پروژه های مولد و تامین منابع ارزی پروژه های سرمایه گذاری در کشور شود.

** رویکرد دولت ها درمورد درآمد نفتی

طیب نیا در بخش دیگری از سخنان خود ضمن آسیب شناسی رویکرد دولت ها به مقوله نفت در اقتصاد ملی، هشت سال گذشته را نمونه آشکار افزایش درآمدهای نفتی و مشابه دهه 50 دانست و گفت: در چنین شرایطی دولت ها هوس می کنند درآمدها را در چارچوب دولت هزینه کرده و نفت را سر سفره مردم بیاورند.

وی ادامه داد:در این وضعیت هزینه های دولت از محل فروش نفت تامین می شود، معادل ریالی درآمد صادرات نفت در اختیار دولت قرارمی گیرد و افزایش پایه پولی وافزایش نقدینگی بخش خصوصی ناشی از این سیاست به افزایش نقدینگی و تورم منجر می شود.

این عضو کابینه تدبیر و امید بیان کرد:در آن شرایط تلاش دولت برای مقابله با تورم به شکل توسعه واردات بروز می یابد و توسعه واردات یعنی سرکوب اقتصاد ملی و همزمان با آن مشکل رکود و تورم دامن گیر اقتصاد کشور شده است.

وی ادامه داد:در یک آسیب شناسی از مشکلات اقتصادی در 40 سال گذشته به این نتیجه می رسیم که وابستگی اقتصاد به درآمد های نفتی در قالب تامین منابع بودجه و پرداخت های خارجی عامل اصلی در بروز مشکلات و بی ثباتی در اقتصاد کلان است.

طیب نیا گفت: از سال های دور تحلیلگران در مورد تغییر شیوه استفاده از درآمدهای نفتی به دولت توصیه و اعلام کردند که این درآمدها منشا بروز تورم و بیکاری خواهد بود و استفاده نادرست از آن آثار بسیاری را در اقتصاد کشور خواهد داشت.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر این که باید الگوی استفاده از درآمدهای نفتی را تغییر دهیم،گفت: شکل گیری سازمان برنامه و بودجه و پیش بینی حساب ذخیره ارزی برنامه های سوم و چهارم توسعه و شکل گیری صندوق توسعه ملی در برنامه پنجم توسعه با همین راهبرد صورت می گیرد.

نخستین همایش بین المللی صندوق توسعه ملی که روز یکشنبه با حضور وزیر نفت و دیگر مسوولان اقتصادی و صاحب نظران داخلی و خارجی در مرکز همایش های بین المللی کیش گشایش یافته است، عصر امروز دوشنبه به کار خود پایان می دهد
امتیاز به خبر :