• En
  • یکشنبه 02 دی 1403

رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی:

صندوق توسعه ملی به اصلی‌ترین منابع تسهیلاتی کشور تبدیل می شود

صندوق توسعه ملی به اصلی‌ترین منابع تسهیلاتی کشور تبدیل می شود
با حضور رییس دفتر رییس جمهور مراسم تودیع و معارفه رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی صبح امروز برگزار شد.
دکتر محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس جمهور ضمن تشکر از روسای سابق این صندوق اظهار کرد: سال‌ها دلسوزان اقتصاد کشور معتقد بودند که چنین نهادی باید در اقتصاد ایران شکل بگیرد خوشبختانه این آرزو تحقق یافت.
نهاوندیان با اشاره به این‌که این نهاد به عنوان یک امانت ملی از دولتی امین به دولت امین دیگر ودیعه گذاشته می‌شود، گفت: تغییر مدیریت در شرایط فعلی فرصت خوبی برای بازنگری وظایف صندوق و توجه مجدد به فلسفه تشکیل آن است.
رییس دفتر رییس جمهور با اشاره به این‌که گاهی از فلسفه تشکیل این نهاد مالی فاصله می گیریم، تصریح کرد: باید از تجربه‌های موجود در این زمینه استفاده و مسیر رفته را ارزیابی کنیم.
نهاوندیان با بیان این‌که فلسفه تشکیل صندوق تبدیل سرمایه‌های زیرزمینی به روزمینی و درآمدهای نفتی به سرمایه‌های مولد است، اظهار کرد: اتفاقاتی که دربازار جهانی انرژی رخ می‌دهد نشان از آن دارد که وضعیت طرف عرضه متفاوت خواهد شد.
وی با اشاره به وابستگی اقتصادی آمریکا به واردات نفت تصریح کرد:‌ تحول غیر قابل انتظاری رخ داده که به زودی‌ آثار خود را در بازار انرژی نشان می‌دهد.
رییس اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر این‌که باید سریع‌تر منابع انرژی فسیلی را به سرمایه‌های دیگر تبدیل کنیم، گفت: از سوی دیگر سیاست انرژی اقتصاد پر جمعیت ایران نمی تواند با سیاست‌ انرژی کشورهای کم جمعیت یکسان باشد و در این زمینه باید اقداماتی انجام شود.
نهاوندیان با اشاره به این‌که هدف دیگری را دنبال می کردیم و آن کاهش اتکای اقتصاد و بودجه دولت به درآمدهای نفتی بود افزود: اکنون باید ببینیم در این امر چقدر موفق بودیم اگرچه هشت سال گذشته از نظر درآمدهای نفتی بی نظیر بوده اما وقت خوبی است که سوال کنیم که آیا میزان اتکا به درآمدهای نفتی کاهش یافته است.
وی با اشاره به این‌که همان طور که هشت سال قبل به سرعت گذشت هشت سال آینده نیز به سرعت می‌گذرد، گفت: آیا در مسیرهای اساسی اقتصادی ایران گام برداشته‌ایم و چقدر در این زمینه توفیق داشته‌ایم و یا این که در روزمرگی‌ها اولویت را به گذشتن هر روز داده‌ایم و نتوانستیم در مسیر اصلاح ساختار گام برداریم.
رییس دفتر رییس جمهور با اشاره به این‌که فرصت خوبی است که به جای پرداختن به حاشیه‌ها به سوالات مدیریتی اقتصاد ایران پاسخ دهیم تاکید کرد: همه یک خانواده‌ایم و ملت ایران قدرشناس بوده و هیچ خدمتی را نادیده نمی‌گیرد.
نهاوندیان با اشاره به این‌که صندوق توسعه ملی دریچه‌ای به سوی بازارهای بین المللی است و باید تولید درآمد ارزی داشته باشد، گفت: رویکرد صندوق باید صادرات‌گرا و یا تولید صادرات‌گرا باشد.
وی با اشاره به این‌که توانمند شدن بخش خصوصی از اهداف دیگر ایجاد این صندوق بوده است و از ابتدا در اختصاص منابع آن به بخش خصوصی و تعاونی تاکید شد، گفت: متاسفانه در اقتصاد ایران پدیده‌ای اتفاق افتاد و آن ظهور بخشی به نام بخش عمومی غیر دولتی است این درحالی است که در قانون اساسی سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی را داریم و اضافه شدن این بخش باعث هدایت منابع به آن سمت شد.
رییس اتاق بازرگانی ایران با بیان این‌که افزایش کارآیی‌ها را باید در بخش خصوصی جست‌وجو کنیم گفت: هر زمانی که مدیریت دولتی حاکم باشد کارآیی محقق نخواهد شد و باید به مالکیت غیر دولتی حساس باشیم.
وی تاکید کرد: هدف این است که بخش خصوصی کارآمد داشته باشیم که توان رقابت در بازارهای بین المللی را داشته باشد.
نهاوندیان به مقاومت صندوق توسعه در برابر دیدگاه دولت اشاره و اظهار کرد: فشارهایی بر روی صندوق از روز آغاز ایجاد آن بوده که هدف آن هدایت منابع صندوق توسعه به بخش‌های مورد نظر دولت بوده است.بنابراین هر کس که در صندوق توسعه عهده‌دار مسوولیت شود باید ازمنابع صندوق پاسداری کند.
 
رییس دفتر رییس جمهور با اشاره به این‌که دهه آتی از سوی مقام معظم رهبری دهه پیشرفت و عدالت نام گذاری شده است گفت: نام صندوق توسعه ملی است که تحقق اهداف آن بدون توجه به عدالت ممکن نخواهد بود اما باید بررسی کرد که عدالت در تخصیص منابع چگونه صورت می‌گیرد.
وی افزود: زمانی پیشرفتی درجایی صورت می گیرد و بی عدالتی حاصل می شود که باید آن بی عدالتی را پانسمان کنیم بنابراین باید مفهوم عمیق پیشرفت وعدالت را رعایت کنیم و در این زمینه سازوکار لازم را اتخاذ کنیم.
نهاوندیان با اشاره به این‌که در برخی موارد در وضع سیاست‌های پولی و اعتباری با بی عدالتی روبرو می‌شویم و تفاوت بین اقشار جامعه زیاد می‌شود گفت: احسان کردن وظیفه دولت نیست و هدف دولت در جایگاه حاکمیت برقراری عدالت است.
رییس دفتر رییس جمهور ادامه داد:‌در سیاست‌های اقتصادی باید کاری کنیم که توزیع به صورت غیر عادلانه نباشد و مانع رانت شویم اما ربط این مسائل به فعالیت‌های صندوق به رابطه آن با بانک‌ها برمی گردد و تا زمانی که مراجعه به دستگاه‌های مالی رانت جویانه است بی عدالتی در اقتصاد حاکم خواهد بود.
وی با اشاره به این‌که باید بررسی کنیم که مراجعه به بانک‌ها و موسسات اعتباری چگونه مراجعه ای است گفت:‌در دسترسی به تسهیلات رانت نهفته است.
نهاوندیان با اشاره به این‌که باید عدالت را رعایت کنیم تاکید کرد:‌وظیفه دولت این نیست که پول در جیب افرادی که به قوت لایموتشان محتاج هستند بگذارد.
رییس اتاق بازرگانی ایران در ادامه با اشاره به این‌که صندوق توسعه ملی یکی از اصلی‌ترین منابع تسهیلاتی کشور می شود گفت: بسیار مهم است که سیاست‌های تخصیص منابع مصداق درستی از عدالت داشته باشد.
وی با اشاره به این‌که فشار به صندوق در گذشته بوده و در آینده نیز خواهد بود، گفت: باید پیش از وقوع پدیده‌های مالی در اقتصاد و تاثیر آن‌ها را بررسی کنیم.
نهاوندیان با اشاره به آثار تورم زای تبدیل منابع صندوق توسعه ملی به ریال برای کمک به بخش تولید خاطرنشان کرد: آیا قابل پیش بینی نبود در پی دوره پردرآمد اقتصاد ایران شاهد تورم 40 درصدی خواهیم بود.
رییس دفتر رییس جمهور با بیان این‌که بخشی از شرایط ایجاد شده ناشی از تحریم‌ها است گفت: باید به دور از حاشیه و جهت گیری‌های سیاسی با نگاه حکیمانه چالش‌های پیش رو را پشت سر بگذاریم و کار کنیم تا در اقتصاد ایران تورم 40 درصد دیده نشود.
وی با بیان این‌که باید از کاستی‌ها درس بگیریم گفت: نگاه دولت تدبیر و امید در شرایط ویژه اقتصاد ایران این است که بی همگان به سر شود بی تو به سر نمی‌شود در واقع دولت تدبیر و امید به کمک تک تک مردم و کارشناسان نیاز دارد تا از همه ظرفیت‌ها برای گشایش در مسائل سیاسی و اقتصادی استفاده کند.
دکتر سید صفدر حسینی، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی نیز با اشاره به اعلام کارنامه صندوق توسعه از سوی رییس سابق این صندوق گفت: از حضور رییس دفتر رییس جمهور در این مراسم تشکر و از اعتماد رییس جمهوری و اعضای هیات امنا، هیات دولت و نمایندگان مجلس تشکر می کنم.
وی با بیان این‌که حضور رییس دفتر رییس جمهور در این جلسه نمادی از حمایت است، گفت: سیاست مشخصی که شاید علاج درد امروز دیروز اقتصاد باشد تقویت بخش خصوصی است.
حسینی با بیان این‌که باید بخش خصوصی را به عنوان موتور محرکه اقتصاد ایران تلقی کنیم خاطرنشان کرد: این صندوق با تدبیر مقام معظم رهبری در برنامه پنجم توسعه ایجاد شد.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی ضمن تشکر از روسای سابق صندوق توسعه ملی و ایجاد آمار عملکرد ارزشمند برای این نهاد مالی اضافه کرد: در راستای ارتقای عملکرد صندوق باید فلسفه صندوق را بازنگری کنیم و بتوانیم در مسیر درست حرکت کنیم.
 وی گفت:‌ یکی از ویژگی‌های صندوق به دلیل اهمیت و نقش آن در توسعه ملی این است که دارای ساختار سه قوه‌ای است و از معدود نهادهایی است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی با حق رای در آن حضور دارند.
حسینی با بیان این‌که شرایط اقتصادی ما خوب نیست خاطرنشان کرد: حقیقتا با توجه به فراوانی درآمدهای نفتی و شرایطی که در پی تحریم‌های ظالمانه جاری و ساری شده وضعیت خوبی را تجربه نمی کنیم و شاهد تورم 40 درصد و رشد اقتصاد منفی پنج درصد هستیم.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به این که آمارهای مربوط به رشد اقتصادی،‌ تورم، بیکاری، سود بانکی و نرخ ارز علائم حیاتی اقتصاد هستند اظهار کرد: اکنون وضعیت ما خوب نیست و اهتمام همه ارکان با هر گرایشی باید خدمت به دولت باشد.
وی با بیان این‌که رییس جمهور با گام‌های اولیه فضای بین المللی و داخلی را برای کسب و کار مناسب‌تر کرده است، گفت:‌ صندوق توسعه ملی نقش حمایتی از بخش خصوصی دارد و اگر قبول کنیم اقتصاد ایران فقط با محوریت بخش خصوصی می تواند این مشکل را حل کند صندوق توسعه ملی می تواند دراین زمینه راهگشا باشد.
حسینی با تاکید بر این‌که باید تلاش کنیم که صندوق نقش خود را در جهت صحیح ایفا و بنا به تاکید رییس جمهور به صورت حرفه‌ای اداره شود، خاطرنشان کرد: باید قانون مدار باشیم و براساس قانون عمل کنیم.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به این که عملکرد صندوق توسعه توسط هیات نظارت بررسی می شود گفت: روسای دیوان محاسبات، سازمان بازرسی و سازمان حسابرسی عضو هیات نظارت بوده و بر عملکرد صندوق نظارت می کنند تا از امانتی که مربوط به نسل‌های بعدی هست حمایت شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: اگرچه ممکن است دولت به لحاظ شرایط خاص کشور نیاز به منابع صندوق توسعه داشته باشد، اما ما باید در چارچوب وظایف و ماموریت‌های این صندوق پیش برویم.
این مقام مسوول در ادامه با بیان این‌که از مسوول دفتر رییس جمهور می ‌خواهیم که بانک مرکزی را سفارش کند که از منابع صندوق توسعه ملی کمتر برداشت کند، تصریح کرد: برخی مواقع مصالح کشور در میان است که ممکن است به صندوق مربوط باشد اما باید سعی کنیم براساس سازوکارهای صندوق توسعه عمل کنیم.
به گفته وی، باید عملکرد صندوق توسعه ملی شفاف باشد تا بتواند به رتبه‌های خوبی در فضای بین‌المللی دست یابد.
حسینی با ابراز امیدواری نسبت به حضور دو نماینده مجلس بتواند به تقویت جایگاه این نهاد مالی کمک کند گفت: باید تلاش به گونه‌ای باشد که نرخ رشد اقتصادی و تورم بهبود یافته و بیکاری کاهش یابد.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان این‌که ایفای نقش صندوق توسعه به صورت موثر با رابطه به بانک‌های عامل برمی گردد گفت: ‌بانک‌های عامل باید بکوشند این نقش را به خوبی ایفا کنند نه این که منابع خود را به طرح‌های پربازده اختصاص داده و منابع صندوق توسعه را صرف طرح‌های کم بازده کنند.
حسینی در حاشیه این مراسم با بیان این‌که طی روزهای آینده با بانک مرکزی جلساتی را خواهیم داشت، تاکید کرد: بانک مرکزی نمی تواند بدون اجازه صندوق از منابع آن برداشت کند.
وی درباره برنامه‌های اصلی صندوق گفت: خط مشی صندوق را هیات امنا تعیین کرده و آن مساعدت و کمک به کارآفرینان و سرمایه گذارانی است که محدودیت‌هایی در تامین مالی دارند تا بتوانند با اجرای پروژه‌های پر بازده به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال کمک کنند.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان این‌که صندوق توسعه تدبیر ملی است که از سوی نظام اتخاذ شده است خاطرنشان کرد: سعی صندوق بر این است که منابع حاصل از فروش نفت، گاز و فرآورده‌های نفتی که طبق قانون به آن واریز می‌شود را مدیریت و به سمت تحقق اهداف صندوق هدایت کند.
 
محمد رضا فرزین، رییس سابق صندوق توسعه ملی، در مراسم تودیع خود از ریاست صندوق توسعه ملی با بیان این‌که صندوق توسعه ملی نهادی است که براساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در قانون برنامه پنجم توسعه تشکیل شده است، گفت: صندوق توسعه از بزرگترین نهادهایی بوده که طی سال های اخیر در اقتصاد ایجاد شده و وظیفه تثبیت اقتصاد و حفظ درآمدهای نفتی برای نسل‌های آتی را دارد.
وی با اشاره به حضور یک و نیم ساله خود در صندوق توسعه ملی تاکید کرد: طی این مدت تلاش هایی صورت گرفت و در این راستا نظام نامه‌ها و آیین نامه‌هایی تدوین شد تا فرهنگ و ساختار سازمانی صندوق توسعه شکل بگیرد و کارشناس محور باشد.
رییس سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به جذب 30 کارشناس خبره اقتصادی از طریق آزمون اظهار کرد: لازم است از تلاش‌های رحیم قربانی رییس اول صندوق توسعه ملی تقدیر و تشکر کنم.
فرزین در ادامه با اشاره به این که باید سعی کنیم که اهمیت صندوق حفظ شود، تصریح کرد:‌ سال گذشته همایشی بین المللی در راستای معرفی صندوق توسعه ملی برگزار شد و آبان ماه سال جاری نیز این همایش در جزیره کیش برگزار می‌شود.
وی با اشاره به این‌که صندوق توسعه ملی عضو مجمع جهانی صندوق‌های ثروت است، گفت: در جلسه مجمع جهانی که هفته گذشته برگزار شد مقرر شد که اجلاس مجمع جهانی در سال 2015 در تهران برگزار شودو با توجه به این که صندوق های ثروت دنیا بزرگ هستند حضورشان در ایران می تواند به پیشبرد اهداف کشور کمک کند.
رییس سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه رتبه شفافیت صندوق 29 پله ارتقا یافته است، گفت: از نظر درجه شفافیت صندوق توسعه رتبه 31 و از نظر دارایی‌ها رتبه بیستم را داریم.
به گفته فرزین، درجه شفافیت صندوق توسعه به عدد پنج رسیده است.
وی در ادامه با اشاره به این‌که مجموع منابع واریز شده به صندوق توسعه ملی تا پایان مرداد ماه 6/54میلیارد دلار بوده است، گفت: با توجه به تحریم‌های اعمال شده و قطع فاینانس صندوق توسعه به عنوان جایگزین فاینانس در سال‌های اخیر که روز مبادای کشور بوده عمل کرده است.
رییس سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی در ادامه با اشاره به این‌که در بخش نفت و پتروشیمی به ترتیب 10 و 3.4 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری صورت گرفته گفت: 4/2 میلیارد دلار نیز در بخش نیروگاه‌ها و یک میلیارد دلار نیز در بخش سیمان سرمایه‌گذاری صورت گرفته است.
فرزین با بیان این‌که 6/23  میلیارد دلار از پروژه‌های ارزی کشور را پذیرفته‌ایم خاطرنشان کرد: تلاش بر این بوده که گشایش اعتبار به سرعت صورت بگیرد و تاکنون هفت میلیارد دلار گشایش اعتبار انجام شده است.
وی با اشاره به این‌که بالغ بر 9200 میلیارد تومان از منابع صندوق به صورت ریالی به بالغ بر 107 هزار پروژه پرداخت شده است، تصریح کرد: صندوق نهادی مهم در اقتصاد کشور و متعلق به بخش خصوصی است.
رییس سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به این‌که هیات نظارت قبلی به رفع مشکلات کمک بسیاری کرد گفت: ‌باید مطابق با قانون عمل کنیم و طی این مدت سعی کردم که صندوق را با اصول حرفه‌ای مدیریت کنم.
 
امتیاز به خبر :