صندوق توسعه ملی بهترین بستر برای توسعه و رشد اقتصادی پایدار و غیرنفتی کشور است و می تواند به توسعه اقتصاد مقاومتی و همچنین خلق حماسه اقتصادی کمک کند.
دکتر محمدجواد ایروانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: همه کشورهایی که در گذشته به اقتصاد تک محصولی و درآمدهای ناشی از صادرات موادخام محتاج و وابسته بودند همواره آرزو داشتند که با ایجاد اقتصاد متنوع و چندمحصولی و همچنین رهایی از درآمدهای خام محور از آسیب های اقتصادی جلوگیری کنند و امروز هم در برخی کشورها این رویکرد و تلاش ها دیده می شود.
وی افزود: تبدیل حساب ذخیره ارزی به صندوق توسعه ملی یکی از بهترین و موثرترین سیاست های اقتصادی برای صیانت از منابع طبیعی و زیرزمینی کشور و حفظ منافع نسل های آینده است و امسال بیش از 20 درصد درآمدهای صادرات نفت، گاز و فرآورده های نفتی به این صندوق واریز می شود که این سهم تا پایان برنامه پنجم به 35 درصد خواهد رسید.
ایروانی تاکید کرد: ساختار حقوقی و اقتصادی صندوق توسعه ملی طوری است که منابع درآمدی ارزی آن به طور مستقیم و غیرمستقیم افزایش می یابد که شامل واریز بخشی از درآمدهای نفتی (مستقیم) و بازپرداخت تسهیلات صندوق توسعه به صورت ارزی (غیرمستقیم) است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که سابقه وزارت اقتصاد را هم دارد، گفت: این رویکرد باعث شده است شرکت هایی که از تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی برخوردار می شوند به تولید صادرات محور روی آورند و افزایش صادرات غیرنفتی هم باعث افزایش منابع ارزی کشور می شود.
ایروانی افزود: همه تلاش ها و رویکردهای اقتصادی کشور این است که از تکیه آسیب پذیر به منابع درآمدهای صادرات نفت خام رها شویم و صندوق توسعه ملی می تواند با کمک به توسعه تولیدات صادرات محور در بخش های صنعتی، کشاورزی، خدماتی و صنایع پتروشیمی و دیگر صنایع تبدیلی و تکمیلی در اقتصاد کشور به تحقق این امر کمک کند و می توانیم در آینده ای نزدیک برابری صادرات غیرنفتی را با واردات جشن بگیریم و حتی این تراز را به نفع اقتصاد ایران مثبت کنیم.
این استاد دانشگاه گفت: با توسعه تولیدات صادرات محور همچنین سطح فناوری و کیفیت محصولات هم متناسب با استانداردهای بازارهای هدف جهانی ارتقا می یابد که همه این آثار در رشد اقتصادی پایدار کشور نمایان خواهد شد.
ایروانی افزود: برای نمونه می توانیم با استفاده از تسهیلات این صندوق و دیگر حمایت ها به جای صادرات سنگ آهن، آن را به محصولات فولادی تبدیل و سپس صادر کنیم که بالاترین ارزش افزوده را برای کشور به ارمغان خواهد آورد و باید صادرات پتروشیمی به جای نفت بنشیند و از همه مزیت های اقتصاد کشاورزی برای حضور در بازار کشورهای حاشیه خلیج فارس به عنوان یکی از مهمترین بازارهای هدف استفاده کنیم.
وی گفت: البته از صادرکنندگان هم انتظار داریم در کمک به رشد توسعه اقتصاد کشور و تحقق اقتصاد مقاومتی حساس باشند و منابع ارزی خود را به داخل اقتصاد ملی وارد و به تحقق اهداف منافع اقتصادی کمک کنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: خوشبختانه افق خوبی پیش روی اقتصاد ملی است و باید همه تلاش کنیم در سالجاری حماسه اقتصادی در کنار حماسه سیاسی رقم بخورد.