• En
  • شنبه 15 اردیبهشت 1403

صندوق توسعه ملی برای بازپس‌گیری منابع خود از بدهکاران عقب‌نشینی نخواهد کرد

 صندوق توسعه ملی برای بازپس‌گیری منابع خود از بدهکاران عقب‌نشینی نخواهد کرد
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با تاکید بر اینکه این صندوق در بازپسگیری مطالبات خود جدی است، گفت: باید این پنبه که صندوق توسعه ملی برای بازپسگیری منابع خود از نیروگاه‌ها عقب‌نشینی خواهد کرد را از گوش خود بیرون کنند.

به گزارش روابط عمومی صندوق توسعه ملی، مهدی غضنفری در آیین امضای تفاهم‌نامه صندوق توسعه ملی و ساتبا برای تامین مالی احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر از محل منابع صندوق توسعه ملی، با تاکید بر اینکه با امضای تفاهم‌نامه مذکور اتفاق بزرگی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر رخ خواهد داد، اظهار کرد: صندوق توسعه ملی با تامین مالی پنج میلیارد دلاری قدم خوبی در زمینه پشتیبانی از انرژی‌های تجدیدپذیر برداشته است. هرچند ممکن است منابع بیشتری مورد نیاز باشد، اما شروع خوبی است. ابتدا قرار بود میزان تامین مالی دو تا سه میلیارد دلار باشد که با تاکید ساتبا به پنج میلیارد افزایش یافت.

 

دو تجربه متفاوت صندوق توسعه ملی با وزارت نیرو

وی ضمن ابراز امیدواری از اجرای موفقیت آمیز تفاهم‌نامه مذکور گفت: صندوق توسعه ملی با وزارت نیرو دو تجربه مختلف دارد و از آنجایی که در جلساتی که با این وزارت‌خانه داشتیم به نتیجه نرسیدیم، باید این موضوع را به رسانه‌ها اعلام کنم. تجربه نخست وام‌هایی بود که صندوق توسعه ملی به نیروگاه‌های تجدیدپذیر ارائه کرد. این وام‌ها به موقع بازپرداخت و باعث اعتماد صندوق توسعه ملی به این نیروگاه‌ها شد.

وی ادامه داد: اما تجربه دیگر در زمینه نیروگاه‌های فسیلی است؛ تجربه‌ای که باعث شد مدل تامین مالی این نیروگاه‌ها را تغییر دهیم و هفته قبل با مدل جدید تحت عنوان I-HOPE قراردادی بین صندوق توسعه ملی و فولاد خوزستان امضا شد. جایگاه صندوق توسعه ملی در پشتیبانی از نیروگاه‌ها بی نظیر بوده است؛ به طوریکه این صندوق از سال 1394تا کنون ۴۶ طرح نیروگاهی به میزان ۴.۶ میلیارد دلار را تامین مالی کرده است، از این میزان ۱.۲ میلیارد دلار سر رسیده شده است که نیروگاه‌ها فقط صد میلیون دلار آن را بازپرداخت کرده‌اند.

رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با تاکید بر اینکه این صندوق از این شرایط راضی نیست، عنوان کرد: صندوق توسعه ملی از وزیر نیرو تقاضا کرد که در بازپرداخت منابع صندوق کمک کند. اگه ۳.۷ میلیارد دلار صندوق توسعه ملی بازپرداخت نشود، امکان ارائه وام جدید مشابه گذشته وجود ندارد و تامین مالی در قالب I-HOPE خواهد بود. صندوق توسعه ملی علاقه‌ای به تملک دارایی‌ها ندارد زیرا نمی‌خواهد وارد بنگاه‌داری شود.

غضنفری افزود: باید این پنبه که صندوق توسعه ملی برای بازپسگیری منابع خود از نیروگاه‌ها عقب‌نشینی خواهد کرد را از گوش خود بیرون کنند. البته در زمان دولت وقت این مصوبه به نیروگاه‌ها داده شده بود که نیروگاه‌ها با نرخ رسمی ارز را برگردانند، اما این موضوع به بانک مرکزی و وزارت نیرو ارتباط دارد و نباید دامن صندوق را بگیرد. صندوق توسعه ملی یا ناچار است دارایی ضبط کند یا نیروگاه تملک کند، که حتما این کار را انجام خواهد داد و زمانی که مشتری پیدا کرد، نیروگاه را می‌فروشد.

 

خواهان تصویب ماده 14 برنامه هفتم هستیم

وی در ادامه با اشاره به برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: در برنامه هفتم توسعه درخواست کردیم به صندوق توسعه ملی اعتماد بیشتری شود اما ماده  ۱۴ این برنامه هنوز تصویب نشده است. پیشنهاد صندوق توسعه ملی این است که همه درآمدهای نفتی به حساب این صندوق واریز شود، صندوق سرمایه‌گذاری کرده و سود آن را به دولت به عنوان بودجه پرداخت کند. چراکه صندوق توسعه ملی درآمدهای نفتی را سرمایه می‌داند نه ثروت و باید سرمایه را به ‌ثروت تبدیل کرد.

رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی افزود: در ماده سه برنامه هفتم توسعه به صندوق توسعه ملی اجازه داده شده است در میادین نفتی سرمایه‌گذاری کرده و طلب 100 میلیارد دلاری خود از دولت را از این طریق تسویه کند. وزارت نفت باید در اجرای مصوبات همراه‌تر باشند؛ امیدوارم در جلسات بعدی ناچار نباشم درمورد عدم همکاری برخی دوستان تذکر بدهم.

به گفته غضنفری، صندوق توسعه ملی در شرایطی می‌تواند به کمبود سرمایه‌گذاری در کشور کمک کند که همه بدهکاران شامل دولت، بخش خصوصی و نهاد عمومی غیردولتی طلب صندوق را پس دهند.

 وی با بیان اینکه مفاهیم تولید و توسعه متفاوت هستند، گفت: صندوق توسعه ملی مسئول توسعه است؛ بنابراین منابع را به تولیدکننده می‌دهد، تولیدکننده باید بعد از تولید منابع را به صندوق بازگرداند تا صندوق قادر باشد منابع را در اختیار ساری متقاضیان قرار دهد، این گردش دارایی،باعث توسعه می‌شود نه صرفا وام دادن و انتظار کشیدن برای بازپرداخت آن.

 

تایید سرمایه‌گذاری صندوق توسعه در مجمع تشخیص مصلحت

رئیس صندوق توسعه ملی در ادامه از تصویب تامین مالی طرح‌های بخش دولتی از منابع صندوق توسعه ملی در هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد و گفت: کسی خود را بالاتر از این هیات نداند، زیرا این هیات مهم‌ترین نهادی است که می‌تواند تشخیص دهد کدام موضوع با سیاست‌های ابلاغی همگون است یا خیر. این هیات تایید کرد که سرمایه‌گذاری توسط صندوق توسعه ملی مطابق با اساسنامه این صندوق، سیاست‌های ابلاغی و سیاست‌های کلی برنامه ششم و هفتم است.

 

تا از بازگشت منابع مطمئن نباشیم، منابع جدید نمی‌دهیم

غضنفری تاکید کرد: صندوق توسعه ملی تا زمانی که از بازگشت منابع خود مطمئن نباشد، طرحی را تصویب نمی‌کند. منابع در به هر نهادی ارائه کنیم، از همان نهاد نیز پس خواهیم گرفت. بازگشت پول باید به همان سهولت و صراحتی باشد که پرداخت پول دارد. در غیر این صورت صندوق توسعه ملی به صندوق ذخیره ارزی تبدیل خواهد شد و باید مراسم ترحیم آن را برگزار کنیم.

 

میزان مطالبات صندوق توسعه ملی

وی در ادامه درمورد میزان مطالبات صندوق توسعه ملی توضیح داد: صندوق توسعه ملی 100 میلیارد دلار از دولت و شرکت ملی نفت و 13.3 میلیارد دلار از بخش خصوصی و‌ نهادهای غیردولتی طلب دارد. صندوق توسعه ملی یک صندوق ۱۶۰ میلیارد دلاری است اما باید به این نکته توجه کرد که صندوقی که ۱۵۰ میلیارد دلار منابع نقد در اختیار داشته باشد، به لحاظ اقتصادی، صندوق موفقی نیست. صندوق باید کسب‌وکار راه بیندازد.

رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی ادامه داد: پول صندوق نزد بانک مرکزی یک درصد سود می‌گیرد و اگر پول صندوق نزد این بانک باشد ناشی از تنبلی مااست زیرا صندوق توسعه ملی باید سرمایه‌گذاری کند. ما باید منابع را به تولیدکننده برسانیم اما در عین حال باید از بازگشت منابع مطمئن باشیم.به همین دلیل مدلی طراحی کردیم که صندوق بالا سر طرح و حساب باشد. نام این مدل I-HOPE است.

غضنفری به این سوال که چرا صندوق توسعه ملی مطالبات خود را از بانک عامل درخواست نمی‌کند، پاسخ داد: یک بانک ۴میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی تسهیلات گرفته است که از این میزان دو میلیارد دلار معوقه شده است، صندوق به بانک مرکزی اعلام کرد که از منابع ارزی و ریالی بانک عامل برداشته و به صندوق توسعه ملی واریز کند و پاسخی که دریافت کرد این بود که کل دارایی بانک ۲۰۰ میلیون است. در زمان ارائه تسهیلات به بانک‌ها باید اعتبارسنجی صورت می‌گرفت که نگرفته است.

وی با تاکید بر اینکه نقشی که مدیران پیشین صندوق توسعه ملی در ایجاد بنگاه‌های بزرگ داشتند بی نظیر است، عنوان کرد: صندوق توسعه ملی نهادی است که باید منابع را به ثروت ماندگار، سرمایه مولد و زاینده تبدیل کند.


رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه سال قبل مصوبه‌ای از هیات امنا درمورد تسریع بازگشت منابع اخذ شد، اظهار کرد: در این زمینه صندوق اجازه تملک دارایی یا سهام را دارد، ۳۳ درصد سهام بانک سینا نیز در این راستا اخذ شد. البته صندوق توسعه ملی قصد ندارد بنگاه‌داری کند، درمورد تسویه مطالبات پیشنهادات زیادی داشتیم اما با ذات صندوق سازگار نیستند.

 

واریز یک همت به بازار سرمایه

غضنفری در ادامه از واریز یک همت توسط صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه خبر داد و گفت: این اتفاق برای کمک به بازار سرمایه صورت گرفت و هیات عامل صندوق توسعه ملی تصمیم گرفت یک همت پول جدید از طریق صندوق تثبیت به بازار سرمایه واریز کند.

 

ماجرای خرید اوراق نفتی از وزارت راه

وی درمورد خرید اوراق نفتی توسط صندوق توسعه ملی از وزارت راه و شهرسازی توضیح داد: در جلسه‌ای با حضور معاون اول رئیس جمهور و نهادهای مالی از جمله بانک مرکزی و سازمان برنامه‌وبودجه، معاون اول برای ساخت چهار میلیون مسکن از نهادها کمک خواست، با توجه به توان محدود بانک‌ها، صندوق توسعه ملی پیشنهاد داد دو میلیارد دلار در اختیار وزارت راه قرار دهد و برای اینکه از بازپرداخت مطمئن باشد، قرار شد اوراق نفتی که در اختیار وزارت راه است در اختیار صندوق قرار بگیرد.

رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی افزود: نظام حکمرانی صندوق به گونه‌ای است که یا باید هیات عامل اجازه داشته باشد یا هیات امنا تشخیص دهد کاری باید انجام شود. متن پیشنهاد مصوبه هایت امنا را تهیه و در اختیار وزیر راه قرار دادیم و قرار شد از هیات امنا امضا بگیرد تا به صندوق ابلاغ و پس از آن اجرایی شود. صندوق درخواستی برای تغییر اساسنامه نداشته است.

انتهای پیام/

امتیاز به خبر :