رییس سازمان بازرسی کل کشور گفت: از ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه صندوق ۱۰۰ میلیارد دلار توسط دولت های مختلف برداشته شده است، سرمایه صندوق توسعه ملی باید صرف پرداخت تسهیلات شود.
ذبیحالله خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور در چهارمین همایش بینالمللی صندوق توسعه ملی درباره نقش صندوق توسعه ملی در اجرای برنامه هفتم توسعه گفت: ما باید در مورد صندوق قبل از هر چیزی فرهنگ سازی کنیم که هدف از تشکیل صندوق توسعه ملی چیست و آیا هدف از تشکیل این صندوق تثبیت منابع و مصارف دولت است؟ واگر زمانی با کمبود درآمدهای دولت مواجه شدیم کمبود را از صندوق برای تامین هزینههای جاری جبران بکنیم یا خیر؟
وی با اشاره به اینکه منظور از تشکیل صندوق، کمک به رشد اقتصادی و صیانت از ثروتهای ملی و انتقال آن به نسلهای بعد است افزود: برای پاسخ به سوالات مطرح شده باید به قوانین بالادستی صندوق توجه کنیم، در ماده ۱۶ قانون احکام دائمی هدف از صندوق بیان شده که صندوق با هدف تبدیل بخشی از عواید ناشی از نفت و گاز، میعانات گازی و فرآوردههای نفتی باعث ایجاد ثروتهای ماندگار و مولد و سرمایههای زاینده است همچنین به منابع صندوق نه به عنوان ثروت بلکه به عنوان یک سرمایه نگاه شده است.
خدائیان ادامه داد: در سیاستهای کلی نظام که به تایید مقام معظم رهبری و سیاستهای حاکم بر برنامه پنجم و هم ششم تاکید بر این امر شده که ما باید نگاه خود را از نفت و گاز و درآمدهای آن برداشته و به جای آن به تامین منابع بودجه عمومی به عنوان سرمایه ملی نگاه کنیم؛ در هر دو سیاست به عنوان سرمایه به صندوق نگاه شده بنابراین برای انجام این امر هم صندوق توسعه ملی پیش بینی شده است که ما باید اقتصاد خود را از وابستگی به نفت و گاز خارج کنیم زیرا اقتصادی که وابسته به نفت و گاز هست نمیتواند یکباره با درآمدهای نفتی قطع ارتباط کند؛ پس در سیاست ما در برنامههای ۵ ساله تاکید شده که در ابتدا ۳۰ درصد از این درآمدها وارد صندوق شود و سپس هر سال دو یا سه درصد اضافه شود تا زمانی که دیگر اقتصاد وابسته به نفت و گاز نباشد.
وی عنوان کرد: در این مدت هم فرصتی پیدا میشود از منابع صندوق در رشد اقتصادی استفاده کنیم و در تولید آن را بکاربگیریم و طبیعتاً میزان دریافتی ما از مالیاتها و سایر موارد افزایش پیدا میکند اما آیا ما توانستیم در این مدت تغییر نگاه را نه در عامه مردم بلکه در خواص و مسئولین تغییر دهیم؟ و آیا فرهنگ سازی شده است؟ اگر میخواهیم پاسخی داشته باشیم باید به عملکردها توجه کنیم.
یکصد میلیارد دلار توسط دولتها کجا هزینه شده؟
رئیس سازمان بازرسی کل کشور بیان کرد: از ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه صندوق ۱۰۰ میلیارد آن توسط دولتهای مختلف در دورههای مختلف برداشت شده است ما میتوانیم بگوییم مسئولین دولتها به صندوق به عنوان یک سرمایه نگاه کردند اما یکصد میلیارد دلار کجا هزینه شده؟ آیا در فعالیتهای مولد هزینه شده یا برای کسری ناترازیها در منابع بودجه؟ باید گفت؛ از این ۱۵۰ میلیارد دلار حدود ۴۰ میلیارد دلار بابت تسهیلات داده شده و نیمی از این ۴۰ میلیارد دلار هم به نهادهای عمومی، دولتی یا شبه دولتیها پرداخت شده است، این بخش در راستای هدف صندوق هست چرا که صندوق ایجاد شده تا به کمک بخش دولتی و تعاونی بیاید و طرحهای اقتصادی و تولیدی ایجاد کنند که در هر حال رشد اقتصادی بالایی داشته باشد.
وی با اشاره به مشکلات در ورودی صندوق اظهار داشت: هر ساله از ۴۵ درصد تنها ۲۰ درصد وارد صندوقها میشود و باقی آن باز برداشت میشود، علاوه بر این هر سال در قانون بودجه درصدی از منابع صندوق مقرر و تکلیف شده و تبدیل به ریال شده و تسهیلات ریالی داده میشود، با توجه به کاهش قیمت ریال و تورمی که داریم هر سال این سرمایه صندوق کمتر میشود یعنی اینطور نیست که ما مبلغی را که پرداخت میکنیم حدود یک میلیارد دلار که تبدیل به ریال میشود ، معادل همان برگردد بنابراین هر سال کاهش پیدا میکند فلذا میبینیم چند میلیارد دلار ما فقط کسری ناشی از تبدیل منابع صندوق به ریال بوده است.
مدیریت حسابهای صندوق در بانک مرکزی!!!
خدائیان با تاکید به سیاستهای حاکم بر برنامه ششم، بند ۱۰-۱ گفت: استقلال مدیریت حسابهای صندوق در بانک مرکزی جزو سیاستهاست، اما آیا صندوق مدیریت حسابهایش را در بانک مرکزی بر عهده دارد؟ به لحاظ عدم اعمال مدیریت چه خسارتی به صندوق وارد میشود؟ آماری که داریم چیزی حدود بیش از ۸ میلیارد دلار ناشی از عدم مدیریت حسابهای صندوق در بانک مرکزی است، چون ما نوسانات ارزی را داریم موقعی که صندوق نمیتواند مبالغی که به ارزهای مختلف به حسابش واریز میشود در موعد مقرر تبدیل کند با کاهش سرمایههای خود مواجه خواهد شد.
وی درباره بخش تسهیلات عنوان کرد: در واقع هدف اصلی صندوق بخش تسهیلات است که در این بخش یک سری مشکلات داریم که مهمترین آن رسوب منابع صندوق در این بخش به بخشهای مختلف به خصوص در نفت و گاز و انرژی برق است که اقساط خود را به موقع پرداخت نمیکنند برای مثال حدود ۲۰۰ طرحی که تسهیلات توسط صندوق به آنها داده است و حدود ۴۰۰ بار تمدید مهلت بازپرداخت تسهیلات صورت گرفته و میانگین بازپرداخت نیز حدود ۷ سال و نیم است.
انتهای پیام/